Apr 28, 2014

Cum poti verifica/regla o statie radio CB "sarita" din frecventa

















Fiecare canal radio are alocata o frecventa exacta iar daca nu esti exact pe frecventa apar distorsiuni la RX/TX intre cele doua statii ... cel  mai usor se simte diferenta in SSB unde problema se corecteaza din RIT (clarifier), dar daca esti deviat cu mai mult de 300Hz se poate sa nu te auda partenerul.
In FM necazul ar trebuii sa fie mai mic decit in SSB dar si aici suna rau, iar statia n-are sensibilitate.
Reglajul se poate face exact din sinteza de frecventa unde este un trimmer micut (CV) de culoare rosie ...:-) iar pentru un atelier profi nu este o mare problema ... dar si un amator care are o statie de calitate cum este Avanti Grande poate face operatiunea.
Pentru aceasta se comuta statia pe pozitia telegrafie CW si se lasa fara antena (antena se cupleaza la statia de verificat si se emite cu ea in FM/CW...) mai departe daca Fa = Ft ( "zero beat" ) in difuzorul statiei Avanti nu se aude nici un sunet iar S-metru indica semnal maxim ... daca Fa</>Ft se aude un ton audio mai jos sau mai inalt functie de cit mare este diferenta intre cele doua frecvente (fenomenul de batai), iar S-metru indica un semnal mai slab.