Feb 10, 2009

Antene de CB

Cum sa-ti faci o antena pentru o statie fixa de CB.

Pentru inceput un pic de teorie care nu strica niciodata la casa omului harnic si destept :-).

O lucrare veche si probabil rara care-i scrisa in franceza ..asa ca multi dintre voi o ziceti din pacate "pass".


"PRATIQUE et THEORIE de la T.S.F. par Paul Berche, aparuta la Paris in 1942"
































Alte trei carti clasice scrise in romana pe care se poate sa le mai gasiti pe la bibilotecile judetene din tara ori anticariate. Nu va faceti complexe de inferioritate pentru ca-s vechi, sunt lucrari clasice, de baza as zice, si care nu-s depasite ci dimpotriva au pecetea timpului pe ele. Ultima este o lucrare care abordeaza traficul radio.
Daca cunoasteti engleza binisor, atunci puteti sa descarcati de aici un handbook din 2005 editia britanica.
Un manual de data asta in italiana gasiti aici, iar un Practical Antenna Handbook este aici.
Intre timp a aparut si editia 2010 ARRL Handbook pe care o gasiti aici.
Pentru cei care prefera o sinteza rapida compusa numai din citeva pagini am pus
aici un colaj scanat format .pdf dupa citeva articole aparute cu ani in urma in Tehnium :-) , pe care dupa ce-l cititi cred ca o sa va fie mai clar ce si cum aveti de facut pentru a avea o antena buna la DX.

O alta sursa de documentare este prin link-urile pe care le-am pus pe blog, un bun punct de plecare este portalul: www.dxzone.com


Bun, dupa atita terorie iata si-o concluzie de sinteza : orice "sirma" poate sa fie o antena buna! Dar si invers : orice antena poate sa fie o "sirma" si nimic mai mult ... :-) de cele mai multe ori asa si iese conform Legilor lui Murphy... :-) Totul depinde de amplasament si adaptarea cu transceiverul. Aici e cheia de bolta.

Antena mea este facuta din sirma de cupru litzat si izolat in pvc, la captul de sus H=8m fata de sol, iar lungimea in exteriorul cladirii este de cca. 5,0 m. Firul de ancoraj este o bucata de coarda sintetica pentru racheta de tenis inodata direct fara izolator ceramic. Asta se vede in exterior, dar inauntru lucrurile sunt mai complicate un pic.




















La virf si la trecerea peste metal am folosit izolatori ceramic sau textolit.







Daca puteti sa amplasati o antena dipol e mai simplu, caci nu aveti neaparata nevoie de niciun dispozitiv de adaptare ( gen : ATU, Transmacth, L, T, Z etc.) SWR-ul teroretic este de 75/50=1,5 si pina la 2 e totul ok (americanii toleaza chiar 5-6..dar eu zic ca-i cam mult).
Dipolul se poate monta: orizolntal, vertical (este mai indicat caci o sa aveti polarizarea verticala data de componeta E din cimp...) sau inclinat, eventual "inverted V" folosind un singur catarg. "Modelul matematic" de calcul e simplu :

468/f (Mhz) = L ( ft') x 12 x 2.54 = [cm]

E bine sa lasati o rezerva in plus pt legaturi si acord ca sa aveti de unde taia.

Se poate sa nu aveti la dispozitie doua puncte de sprijin (cazul meu) ci numai unul ... atunci un LW este solutia, iar la frecventa asta "mare" un 5/8 landa nu-i chiar mult. De ce 5/8 si nu 1/2 ? Pentru ca la 5/8 o sa aveti la capatul de alimentare un punct mixt tesiune si curent, deci o impedanta mai mica de adaptat, fata de 1/2 unde este un maxim de tensiune ..( periculos la atingere si mai greu de adaptat). Pentru calcul folositi :

585/f(Mhz)= L ( ft') x 12 x 2.54 = [cm]

Canalul 19 are 27.185 Mhz, dar poate ca o sa preferati DX SSB (27.555) ...

Antena LW trebuie neaparat cuplata la statie printr-un ATU ... eu am preferat un filtru T-match caci foloseste un singur CV nu doua ca la filtrul Pi si este mai usor de acordat, iar odata pus la punct asa si ramine caci nu mai schimbati banda :-) .
















O alta antena interesanta este Jpole pt ca are numai cca.5 m si se monteaza pe verticala. Schema de mai sus nu-mi apartine, am gasit-o pe net undeva prin America de Sud unde a fost experimentata. In principiu este o ant dimensionata in l/2 alimentata printr-o linie in l/4 din coax. de 75 pusa in scurt la capatul de jos. Cablul de alimentare este coax de 50.

Se poate ca efectiv sa nu aveti la dispozitie spatiul necesar pt o antena 'normala' in 11m, ori sa lucrati in portabil din hoteluri etc, atunci singura solutie este o antena de dimensiuni reduse sau 'invizibila' :-) cum se mai spune. In realizarea unei astfel de antene m-am ghidat dupa acest material si-am realizat practic o antena in l/2 de numai 1,5 m (dimensiune uzuala la antenele de CB comerciale...) care functioneaza in 11m si fara plan de masa, contragreutati etc. pur si simplu asezata linga geam in apartament la et.2. Constructia si reglajul nu mi-au luat mai mult de cca. o ora de lucru, cu proiect cu tot .. :-) si-am scos un SWR de 1:1 fara mari probleme.

Antena am facut-o din sirma de Cu 2mm din simplu motiv ca am avut la indemina o bucata de fix 5.0 m pe care am bobinat-o pe un "dorn" dreptunghiular nu rotund ..mai precis am folosit o bucata de 'pat de cablu' din pvc lat de 20mm (se gaseste pe la magazinele mai serioase de electrice profi), pentru ca apoi bobina rezulatata s-o fixez in alt pat de cablu mai mare lat de 30mm. Prinderea am facut-o cu bride de plastic cum se vede in foto alaturat. La baza am pus un contact cu surub si-am prelungit antena cu inca o bucata de sirma litzata tot de Cu, din care la acord am taiat pina SWR-ul a scazut la minim. Pentru acord am utilizat un ATU in gen L-match (5 sp CuEm 2.2mm pe dorn de 25mm, lasta-te liber in aer, si-un CV de 350 pf recuperat din vechile aparate de radio romanesti). Simplu, robust si eficient e pe gustul meu.

O alta sloutie de adaptare si simetrizare este cuplajul prin trasformatorul de rf (balun sau MLB), care imi place mai mult caci personal imi displace sa vad un condensator de la firul cad spre masa in circuitul antena ...:-). Realizarea este cit se poate de simpla : 10 sp. trifilar pe o bara de ferita recuperata cu punct rosu/alb. Articolul original este aici si tin sa mentionez ca am primit personal o serie de amanunte de la autor cu multi ani in urma cind l-am facut. Multumesc inca odata !

Performante ? Sincer, peste asteptari ! 5-7 km in mediu urban depinzind si de statia colegului din trafic, normal.

Din cele doua imagini se desprind citeva lucruri si anume :


- in primul rind puteti vedea cum arata un ATU pentru care am va dau datele constructive;









- in al doilea rind vedem un acord perfect la SWR 1:1, cu mentiunea ca regulile de protectia muncii specifice acestei activitati trebuie respectate..., nu e de glumit mai ales daca dati drumul in antena la ceva putere.








NU ATINGETI PIESELE DIN ATU/ANTENA IN TIMPUL EMISIEI !

Am pus aici vechiul normativ scanat in format PDF pe care e bine sa-l cititi cu toata atentia cuvenita.