Aug 7, 2024

SuperStar 3900 CB radio





In FM am vazut-o ce poate teste locale si pot spune ca exemplarul ajuns la mine e ok dar nu deosebit in comparatie cu noua generatie de statii "digitale". Puterea : 8w FM, e suficienta daca ai o antena buna de 1....1,5m. Are o receptie clara, e sensibila dar nu cit Avanti Grande ori TTI 660, si este mai ingusta in spectru, adica suna mai " chitzcait" . 
In SSB pare ok dar inca nu zic nimic pina nu o aud la prooagare ... si asta nu este, asa ca mai asteptam.

 

Pentru a putea lucra in ssb la 555 statia trebuie mai intai deblocata in frecventa si la acest model se trage usor inspre inafara de butonul SWR CAL dupa care se trece comutatorul de benzi pe litera E dupa cum se vede in poze. Au fost si alte versiuni in se procedeaza altfel din alte butoane.

Daca statia este bine centrata pe frecventa micile corectii necesare se fac usor din butonul CLARIFIER care este dublu cu FINE (fin) si COARSE (brut).


Statia nu are frecventmetru si asta este un mare dezavantaj dar te poti descurca cu o tabela de frecvente tiparita la PC si laminata frumos in folie plastic. 

Este de mentionat ca statia poate lucra si pe frecvente "cu zero in coada" de ex 560, 590 etc. prin rotirea butonului COARSE la dreapta maxim dupa case puteti schimba frecv cu pas de 10 KHz din comutatorul de canale. Nu e usor de facut si nici comod acest mod de operare dar asa erau la vremea aia sintezele de frecventa PLL care inlocuiau VFO-ul clasic.

https://ftp.unpad.ac.id/orari/orari-diklat/teknik/cb/cobra/cobra-148-alignment_files/superstar3900align.htm

Mutumiri lui 233YO073 - Cosmin, (YO2LCF) care mi-a pus la dispozitie statia si unele informatii despre ea.