Feb 14, 2012

My CB antenna tuning system

Antena mea Skysound 2011 


Asa reusesc sa acord o antena  LW 7/8 landa ... de fapt balun-ul face acordul si simetrizarea (VSWR de 1:1,1..1,2), transmach-ul si filtrul antiTVI de la Zetagi sunt numai niste anexe, dar e bine sa fie puse si ele in circuit daca se poate, mai ales filtrul anti TVI.

Iata si o masuratoare de SWR facuta la DX cu un transceiver Avanti Grande.












In circuitul de antena nu este intercalat transmach-ul, ci numai balun-ul magnetic, alimentat cu o bucata de cablu coaxial RG58A/U de cca. 3.5[m], si totusi am un SWR perfect de 1:1 :-)
O alta solutie tehnica simpla pe care o folosesc este o antena filara taiata la 5/8 landa sau mai bine 1/2 landa =5,5[m] lungime, caci rezoneaza mai bine la RX, alimentata la capat direct cu transmach-ul Zetagi "MM27"( ori filtru "L") dupa care am o bucata de cca. 3m cablu coax. RG58 pina la statie, dar si mai bine este sa intercalati in circuit si un balun bobinat trifilar dupa cum se vede in imaginea de mai jos.


PS. vad ca acest post bate toate recordurile de audienta / vizitare :-) ... dar va atrag atentia ca traducerea automata facuta de Google nu suna prea bine.