Sep 30, 2011

CB Still A viable Communication Alternative ?


Articolul de mai sus apare in revista "Nuts and Volts" din oct. 2011 la pag. 64.
Pentru download click pe foto unde este un Magnet link pt. uTorrent, Azureus, qTorrent etc.

Sep 27, 2011

Pata solara 1302


Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Comentarii

"O explozie solara a fost receptionata de aparatele radio din toata lumea. Asculta ce sunete a produs

de Carla Dinu HotNews.ro

O pata solara, numita de cercetatori 1302, a fost una dintre cele mai active regiuni de pe Soare, in perioada 22-26 septembrie. Pata solara a produs mai multe explozii aruncand in spatiu mai multe particule si jeturi de materie, scrie space.com.

Una dintre aceste explozii, produsa in 24 septembrie, a fost receptionata de undele radio din intreaga lume. (sunetul produs se aude in una din inregistrari ... click pe imagine pt. link-ul la space.com)

Iata imagini si sunetul pe care l-a produs explozia, capturate de Observatorul Dinamicii Solare al NASA."


Efectul a fost puternic si in CB11m, caci ieri erau la un moment dat numai un fel de "vajieli" si un fel de propagare lunga.


Sep 19, 2011

Simbata a fost un pic de propagare in 11m ... asa ca am lucrat Spania, dar se auzea si Portugalia, Irlanda. Oricum e degeaba caci nu mai expediez momentan QSL-uri de confirmare din motive usor de inteles. Ramin legaturile radio si atit.

Sep 15, 2011

+ing Scortea Stefan

A trecut o luna de zile de cind a trecut in nefiinta un inginer deosebit de talentat. Noi am pierdut un prieten bun, iar tara un om de valoare, care ar fi putut face pt noi toti multe alte minunatii electronice. Electronica si electrotehnica, aceasta a fost pasiunea si pinea lui aici pe lumea asta, un domeniu in care pur si simplu excela. Cind avea vreo idee, ceva prin minte, avea nevoie numai de o cola de hirtie cu patratele, preferabil dintr-un caiet studentesc si de-un creion mecanic. Atit, nimic mai mult, nu tu PC cu CAD si ORCAD etc. nimic din toate astea nu erau disponibile in timpurile acelea, si totusi el incepea sa deseneze, asa simplu, tot felul de scheme electrice care ne uimeau pe cei din jurul lui, si nu se oprea din lucru pina nu termina si-o varianta de calblaj, desenata tot pe patratelele alea minunate. Ne-am intilinit in viata la firma IFET-UMTCF – Deva, unde eu eram proaspat ing. stagiar pe la Biroul Tehnic, iar el era seful LEA (Laborator de Electronica Aplicata) si uite asa el a fost omul care mi-a dat prima data un “weller” de lipit pe mina, dupa care am produs impreuna cu citiva muncitori zeci de “roboti de pornire auto”, interfoane, cuptoare electrice pt topit plumb termostatate, surse de putere in comutatie stabilizate in ferecventa, receptoare de sateleit :-) si alte minunatii din lumea electronicii. Am reparat impreuna tot felul de dispozitive prin care misca electronii…n-am avut ceva pe mina la care sa nu-i dam de capat pina la urma. Aceasta “epoca de aur” a avut si ea un sfirsit dupa “revolutie”, cind lucrurile au inceput sa mearga tot mai prost in firma, din alte motive de conjunctura ale momentului. Ne-am despartit pt prima data, eu am plecat in al doilea val de somaj, iar Relu a mai ramas pe baricade, dar la urma a trebuit sa inchida singur usa LEA si sa plece … cred c-a fost ce-a mai urita zi din viata lui. Ne-am mai intilnit de citeva ori, eu eram deja dir. tehnic la o firma privata la care a venit si el fiind cunoscut cu patronul, dar am fost putin timp impreuna si n-am facut impreuna mare lucru .. nici nu se putea dealtfel. Viata ne-a despartit din nou si-am plecat fiecare pe un alt drum, dar ne-am mai reintilnit in citeva ocazii, caci Relu a lucrat in ultima perioada de timp la un departament special de radiocomunicatii… iar eu in alt domeniu tot electric. A fost ultimul chef facut impreuna.

Un aparat de masura digital, gindit si executat de Relu.

O lucrare premiata, la care sef de proiect a fost Relu.

Sep 7, 2011

Alimentarea statiilor radio CB.

In mod normal alimentarea cu enerigie electrica a unei statii radio CB de 4w nu pune probleme deosebite atunci cind e folosita pe un autovehicul cu instalatia electrica la 12V, tot ce va trebuie este un stecher de bricheta de buna calitate, cu sau fara siguranta incorporata in el (Atentie ! pe circuit TREBUIE sa fie cel putin o siguranta de 3A), este de preferat modelul cu lamele mai late pe linia de masa, si verificati stringerea/contactul in priza ... fara joc. De pe o priza de bricheta de pot lua maxim 7A cu precautiile de rigoare, iar in turismele moderne sunt cel putin doua prize.

La camioane instalatia electrica este la 24V, deci va trebuie un stabilizator ("reductor") 24/12 V la minim 5A...10A, si vedeti ce consumatori mai putei pe linia aia de + :-) Nu o incarcati prea tare.


Lucrurile se complica cind doriti s-o folositi pe post de statie fixa/portablia CB, caci va trebuie neparat o sursa de tensiune bine stabilizata si filtrata ca sa scapati de "brumul" de retea. O asemnea sursa liniara ( nu in comutatie ) scoate 5...7 A /13,8Vdc si costa cca. 200...300 RON. Se poate opta pt lucrul QRP cu 4...10W si la folosirea unui acumlator cu gel ( 4...7A/12V)in tampon cu o sursa de curent mai mic 1...2 A care sa asigure curentul de incarcare in regim de stand by. O asemenea solutie folosesc si eu caci asa mai am o rezerva de energie pt. operarea statiei in trafic radio de urgenta /portabil.



Daca trecem de la QRP la un QRO normal de 100w lucrurile se complica si mai mult, caci o sursa de tensiune stabilizata la 13,8V/20A costa cam mult 450...650 RON. Eu am gasit una second si-am reparat-o caci era defecta..., si n-am stiut decit atunci cind am pus-o in sarcina ... nu scotea curent, dar avea tensiunea ok :-(, oricum, acum e mai buna decit una noua :-).



Aproape ca-mi vine sa zic ca e mai bine cu o baterie auto si-un redresor cu tiristor ... o baterie noua marca "TUDOR" de 12V/50A costa cca. 250 RON.

Sep 6, 2011

QST


Un numar din revista QST dedicat aproape integral radiocomunicatiilor de urgenta. (download : click pe link sau foto)