[Antena "S9" de la Midland montata dupa acelasi principiu.
Masa metalica a suportului si un cablu coaxial ceva mai lung asigura "contragreutatea" necesara bunei functionari ( de fapt o rezerva de electoni liberi din metal care pot fi "pompati" in antena de catre generatorul RF si invers ...)
SWR-ul fara transmatch este de 2,5:1, nu e rau deloc, si oricum ATU optimizeaza totul.]
In ultima vreme am primit prin mail si telefon tot felul de intrebari despre antenele de CB, iar intrebarea care-i framinta pe mai multi incepatori este ce antena de mobil pot sa foloseasca pt. o statie fixa ... :-) Raspunsul meu la aceasta intrebare este ca se poate folosi, dar greu, cu randament mic la emisie, o ant. de cel putin 1,5m gen "S9" (in teste am folosit un Midland S9 si un Sirio Super S9) adaptata cu transmacth.
Cel mai bine este sa construiti in regim "home-made" o antena, si-n trecut v-am recomandat un dipol sau LW , acum va mai prezint o solutie tehnica, pe care am gasit-o prezentata cu ani in urma (1990) de catre HA5DQ - Jonas Istvan, intr-un articol cu numele "Ablakantenna 14-18-21-24-28 MHz". N-am inteles mai deloc partea scrisa din articol, :-( dar desenul tehnic e totusi o limba univesala :-) In principiu e vorba de o simpla antena cu un singur element radiant, dimensionat in L/4, realizat de autor din teava, si montat inclinat la 45 de grd. pe perete, adptat cu un L-match.
Eu am modificat contructia si-am folosit fir gros de Cu prins de o banala undita de 3,6m din care am scos doua segmente subtiri din virf, iar adaptarea am facut-o cu un transmacth obisnuit de la Zetagi. Singura cota de respectat este lungimea radiantului de 270 cm, in rest totul ramine la latitudinea constructorului. Inca mai testez aceasta antena, dar la prima vedere rezultatele sunt multumitoare.