Feb 23, 2011

Mik-ul la INTEK 750


Alt amic (Radu din TM) alte probleme la mik credea el cel putin, dar gresea. Eu am profitat de ocazie sa ridic schema lui pe care o puteti vedea si voi mai sus, caci cine stie cind o sa va fie de un real folos :-)

CB de pe balcon ? !

Am primit o intrebare de la un amator CB care doreste el sa-si monteze o antena Sirio de auto acasa, in balcon daca se poate :-) (asa este cind te roade pasiunea asta ... sau "microbul" mai bine ?)
Intrebarea aceasta cred ca va framinta pe mai multi dintre voi, asa ca dau aici un raspuns pt toti, mai bine decit sa raspund individual pe mail la fiecare.
Iata mai jos antena in locatia respectiva asa cum am primit-o prin mail :


De la bun inceput trebuie sa spun ca am incercat si eu antene de auto in asemenea conditii impropii functionarii normale, dar mai mult in scop de test si "precalibrare", asta ca sa nu ma chinui prea mult la montajul definitiv pe auto.
Un raspuns mai pe larg la tema asta l-am gasit dat de catre YO3HJV in revista "RadioMagazin YO" nr. 1



Revista se poate descarca de aici, iar articolul este la pagina 32.

Feb 22, 2011

Mik-ul la statia Lafayette ARES


Mik-ul de la statia "Ares" este robust si de buna calitate, caci in service s-au intors practic zero bucati, pina acum cel putin :-) , dar in imaginea de mai sus aveti schema de conexiuni vazuta normal din fata nu dinspre lipituri, asta daca vreti cumva sa-l inlocuiti cu Albrecht "Densei" EC 2002.

Feb 15, 2011

Electronica si Ecologia

Economia in sensul ei adevarat (a economisi) si societatea de consum cu economia de piata nu prea merg pe aceasi mana, se produc atitea lucruri numai de dragul de "a produce", a avea o "crestere economica", "locuri de munca", a vinde si a face "profit", totul de fapt in dauna mediului, iar electornica nu face execptie, poate ca este chiar fruntasa de onoare la productia de gunoi mondial.
Cindva se proiecta la planseta cu creionul in mina :-) si gindeam mai mult cu mintea ... ne gindeam chiar si cum o sa mai reparam ce desenam acolo. Azi in schimb, cu atita CAD, ERP, POS, CRM si 3D in PC pe de oparte, si cit mai putina minte la user, vad cu tristete ca au iesit o serie de ingineri prin lume deformati (ca sa nu zic handicapati) , care au uitat sa lucreze si practic cu analiza pe un model real si nu virtual. Pe de alta parte, de multe ori cred ca-i vorba pur simplu de rea intentie pt. ca produsul sa nu aiba o durata de viata normala, ori chiar mai mult sa nu se poata repara cumva de cineva pe undeva.
Cel mai bun exemplu care mi-a picat pe maina in zilele astea este un banal "reductor de tensiune" 24/12 V dc. (corect stabilizator de tensiune), unul simplu, clasic si robust pe care scrie "Made in Norway" cu toata cinstea, si altul nume mare din UE ( de rusine nu zic care..)

Iata mai sus produsul norvegian, are numai citeva piese uzuale : 7815, 2N3055, 1N4007, doua sigurante si stabilizeaza 12V/8A, simplu si frumos asezat pe un pic de cablaj.
Un "pinguin" de electrician auto l-a alimentat pe dos si rezultatul se poate vedea in imaginea de mai jos

a crapat dioda de protectie la tensiune inversa ("dioda prostului") o siguranta de 8A si din cauza curentului foarte mare s-a exfoliat chiar si cablajul PCB, iar din pacate stabilizatorul 7815 a cedat si el. Totusi nu e atit de grav, caci l-am reparat usor dupa ce-am gasit ce-a crapat in el.
Dar ia uitati-va aici ce "furmuseata" au proiectat/fabricat altii :

Au pus un pumn de piese si ferite pe un cablaj de 4x mai mare, tranzistori ultra moderni pe care nu-i gasesti cam pe nicaieri, si totul pt. fantastica performanta de 12V/10.5A ! 2A in plus :-)...
si ca prostia sa fie complecta au turnat frumos totul intr-o rasina beton :-) O minte "creata"! Ce sa mai zic mai mult.

Feb 12, 2011

mik TTI TCB 550

La solicitarea cititorilor. :-)
Amicul "Crocodilu' "m-a rugat prin telefon sa-i spun cum sunt firele legate in mufa de mik la statia TTI . Avea el schema electrica, dar ceva nu se potrivea totusi.
La mik-ul de TTI se rup foarte des firele in mufa caci diametrul cablului de mik este un pic prea mic si clema de fixare nu se stringe suficient ..cablu "joaca" si de aici probleme cite vrei si cind nu vrei mai ales. Alta problema este ca firele nu respecta un anumit cod de culori si am intilnit mai multe feluri de microfoane, oricum in imaginea de mai jos vedeti o sinteza cu ce-am vazut practic.
 
PS. La TTI TCB 660 pinii sunt altfel ... urmeaza intr-un alt post.

Feb 11, 2011

Modificare microfon Lafayette Ares



Statia Lafayette Ares vine livrata din fabrica cu un mik condesator pe 4 pini de buna calitate, dar cei care doresc mai mult pot sa-l schimbe cu microfonul Albrecht EC2002 pe l-am prezentat mai demult. Tot ce trebuie facut este sa adaptati mufa de la 6 pini la 4 pini si credeti-ma ca merita !
Reglajul ulterior de modulatie se face atit din statie cit si din mik, cu multa atentie sa nu distorsioneze prin supramodulare sau ecou mare. Cei care doresc mai multe informati pe acest subiect sau microfoane gata modificate ma pot contacta pe mail sau telefon.

Feb 10, 2011

Antena magnetica CB27

Multi dintre amicii care ma cunosc au ramas foarte mirati ca de ceva vreme, mai precis toata iarna asta, am folosit cu succes antena magnetica pe care am prezentat-o in alt post mai demult. Iata care-i motivul : este singura antena care asigura o receptie/emisie buna pt o antena de camera amplasata pur si simplu in cadrul ferestrei la etajul 2, practic 4W/4km in mediu urban.
Din imaginile de mai jos se poate vedea ca si altii le-au folosit cindva. :-)